<%Option Explicit Const sLanguageCode = "NL" %> MotorTouring.com GPS mps gdb Mapsource instellingen route motoroute Garmin motortourisme motorroute

Gebruiksaanwijzing voor GPS ritten.

Vanaf 16 juni 2007 worden routes gemaakt voor een Garmin GPS in Mapsource versie 6.12.4 . (Dit is het operating system van Mapsource, niet de kaarten). Heb je dezelfde versie niet van Mapsource en dat is wel noodzakelijk, dan kun je die gratis downloaden via:

Vanaf Mapsource versie 6.1 (25 mei 2004) werden de oude .mps files omgezet naar een .gdb files (Garmin Database File), het merendeel van de door MotorTouring.com gemaakte, GPS bestanden zijn intussen omgezet naar de nieuwe gdb bestanden.

Gebruik GEEN Beta Versies van Mapsource, deze zijn meestal wel goed maar het gaat om voorlopige versies. Zoals op de site van Garmin zelf vermeld staat: "deze software is verondersteld betrouwbaar te zijn maar het gebruik is op eigen risico."


1. De instellingen op je pc juist in te stellen:

In de menubalk van Mapsource ga je naar EDIT en dan PREFERENCES (Engelse versie), in de Nederlandse versie kan je dit vinden onder Bewerken en dan Voorkeuren

Daar kun je onder het tabblad ROUTING of Routebepaling in de Nederlandse versie volgende punten aanvinken en aanpassen.

  • Automatische routebepaling gebruiken of Use Auto-Routing (staat bij Route Style of Routestijl)
  • Kortere afstand of Shorter Distance (staat bij Calculation Style of Berekeningsstijl)
  • Tol wegen ofToll Roads (staat bij Try to Avoid of Proberen te vermijden)
  • Onverharde wegUnpaved Roads (idem)
  • U-bochten of U-Turns (idem)
  • Carpoolstroken of Carpool Lanes (idem)
  • De schuifbalk helemaal naar links schuiven (staat bij Keuze wegen of Road Selection) Dus naar :Voorkeur Lokale wegen. zie de afbeeldingen hieronder

Als kaarten worden de European City navigator en City Select gebruikt, Version 5, Version 6 en Version 7. Sommige oudere en ingezonden routes zijn nog gemaakt met de 4.13 kaarten.

Om verrassingen te voorkomen als je een rit gaat rijden moet je de route STEEDS herberekenen (recalculate), dit voor de gehele route, of als de route is opgedeeld in verschillende stukken voor ieder stuk. Uit veiligheid doe je dit best bij iedere route, ook indien je over de huidige Mapsource versie en dezelfde kaartversie beschikt. Dit doe je op de PC, niet op de GPS!

Dit kan je doen op je PC door de route aan te klikken en met de rechtermuisknop te klikken. Dan krijgt u verschillende keuzemogelijkheden. Een ervan is ROUTE OPNIEUW BEREKENEN of recalculate, en hierop klik je.

Herhaal dit voor alle routes! Na het herberekenen is het NOODZAKELIJK de route nog eens te overlopen en te vergelijken met de track. Aanpassen en verslepen indien nodig. Nu moet je enkel de route nog bewaren voor toekomstig gebruik.

Indien er geen track voorhanden is om de route te vergelijken, maak je eerst een copy van de bestaande route, voor je gaat herberekenen. Zo heb je nog steeds een verglijkingspunt.

Tips hierover kan je terug vinden op het Forum

2. Instellingen voor het GPS toestel:

dit kan afwijken naargelang je toestel

We gaan naar het hoofdmenu van de GPS (2 maal op MENU drukken en dan SYSTEEM INSTELLING of Setup kiezen.)

Op volgende tabbladen gaan we wijzigingen aanbrengen:

Algemeen: laten we alles staan zoals het is

Begleiding: hier zetten we de route herberekening uit! (Off-Route Recalc. = OFF). Dit is heel belangrijk omdat de GPS als je verkeerd rijdt, je direct naar je eindpunt zal geloodst worden.

Routering: hier veranderen we niets, want de routebegeleiding staat uit

Tijd: ook niets

Veiligheid: ook niets

Track-log: hier kun je aanvinken of je wel of niet een track-log wil maken. Meer lezen over Track-log klik hier

Taal: eigen keuze

Interface: Garmin

3. Hoe de route op mijn GPS toestel plaatsen?

De route staat in Mapsource, je hebt een recalculate / herberekening uitgevoerd en nu gaan we de route op je GPS toestel laden.

In Mapsource gebruik je het speciaal icoon (pijl naar GPS toestel) "Verzenden naar apparaat", of in OVERDRAGEN > VERZENDEN NAAR APPARAAT. Nu krijg je een kader en vraagt Mapsource wat je naar je GPS toestel wil overbrengen. Eenvoudigst is gewoon WAYPOINTS en ROUTES aan te vinken.

Controleer voor alle veiligheid of de kaarten ook op je GPS staan. (route uitvergroten op je GPS toestel). De ontbrekende kaarten kun je selecteren in je Tab blad onder MAPS. De kaarten laad je op met de USB lader, of kun je (bij oudere toestellen) serieel overbrengen, maar dat duurt lang.

4. Hoe de route rijden?

Nu de route in je toestel geladen is druk je op de knop ROUTE van je GPS toestel zelf. Nu verschijnt een kadertje. Hieruit ga je met de pijltjes naar beneden tot je op LIJST komt. Daar kun je de route selecteren die je wenst te rijden, vb. de korte rit rond Gent zal starten aan Brasserie De Pinte in Gent.

Op onze routes vind je die startplaats ook terug als een waypoint, en via de FIND knop kun je er gemakkelijk naartoe rijden.

Op het startpunt aangekomen activeer je de route op je GPS in ROUTE > LIJST > en hier kun je de route kiezen.

Alvorens de route te rijden is het aangewezen om een simulatie uit te voeren van de te rijden route.

Hoe doen we dit? Hiervoor gaan we het GPS toestel instellen voor gebruik binnenshuis.

In MENU activeren we GEBRUIK BINNENSHUIS en gaan we naar ROUTE, kiezen LIJST, en kiezen we de route die we wensen te rijden.

De GPS gaat ons vragen of we de route gesimuleerd willen rijden.

Nu zien we de route (dikke roze streep) en rijdt onze GPS de route. Doet hij het niet? Heb je waarschijnlijk geen recalculate gedaan op je pc.

5. Als er iets mis gaat op je toestel:

Nooit een recalculate uitvoeren, maar de route gewoon stopzetten. ROUTE>STOP, dan terug op LIJST en de route terug heropstarten.

Als de GPS geblokkeerd is, gewoon het toestel aan- en uitzetten.

6. Hoe geraak ik aan de start van bij mij thuis?

Er zijn waypoints toegevoegd in de routes. Iedere route heeft enkele waypoints (start, stops,....) en die horen bij de route.

Die waypoints kun je vinden via de knop FIND (op je toestel) dan WAYPOINTS, en nu moet je enkel nog de start selecteren en de route activeren.

De GPS-route kan afwijken van het roadbook. Wil je graag weten waarom? Kom dan eens langs op een van de GPS avonden of op de clubavonden.

Dus zeker ook het roadbook meenemen (als dat ter beschikking is) en een kaart van de streek.

Laat dit je niet afschrikken, het is zo moeilijk niet zoals het op eerste indruk lijkt.


Is dit alles nog niet duidelijk of heb je nog vragen klik hier

Meer details en uitleg over GPS klik hierTerug naar vorige pagina