<%Option Explicit Const sLanguageCode = "NL" %> MotorTourisme.com GPS mps gdb Mapsource instellingen route motoroute Garmin motorroute

Hoe maak ik een GPS route in Mapsource?

Als basis voor elke goede GPS route is het noodzakelijk dat je goed weet welke de instellingen zijn waarmee je de route maakt (zie afbeelding en uitleg bovenaan deze pagina).

Mapsource is het kaartprogramma waarmee je routes maakt voor in je Garmin GPS.

Stap 1:

Open Mapsource door de icoon aan te klikken. Als je meerdere GPS’en of over meerdere kaartversies beschikt is het noodzakelijk eerst uit te maken in welke kaartversie je de route gaat maken.

De Streetpilot III, 2610 en 2650 maken gebruik van City Navigator, de GPS V en de GPSMAP 196 hebben City Select als basis, de eMap gebruikt dan weer Metro Guide.

Als je slechts over één GPS of over één kaartversie beschikt kan je deze stap overslaan.

Ik ga de route nu maken in City Select v5. Dit kan bij u anders zijn. Zie de afbeelding hieronder.
Stap 2:

Klik op de Zoom Tool (vergrootglas) en selecteer met deze Tool (linkermuisknop ingedrukt houden) de regio waar u de route wenst te starten. Verder inzoomen of uitzoomen kan je door de linker of de rechter muistoets te klikken (vb schaal 1000 m)
Stap 3:

Klik nu op de Hand Tool (handje) en verschuif de kaart zo dat het midden van de Crosshair (die kan je activeren in het menu File en dan Show Crosshair aan vinken) de plaats waar je wil starten aanduid.
Stap 4:

Gebruik nu de schaalbalk om in te zoomen naar een aannemelijke schaal waarop je duidelijk de straten kan zien, zelf gebruik ik schaal 200 m.
Stap 5:

Deze schaal hebben we nodig om er voor te zorgen dat ons beginpunt, waarvoor we een waypoint maken, mooi op de weg ligt. Om het waypoint aan te maken gebruik je de Waypoint Tool (groen vlagje). Deze knop aanklikken en verplaats de muiscursor naar de gewenste plaats.
Stap 6:

Als je de juiste startplaats hebt bepaald klik je met de rechtermuisknop op de plaats waar je wil starten en waar je aldus het waypoint wenst te plaatsen. Na de klik opent automatisch een venster “Waypoint Properties”. In dit venster kan je de naam van het waypoint aanpassen naar bijvoorbeeld “start”. Klik dan op OK.
Stap 7:

Om een route te maken gebruiken we de Route Tool (paarse lijntjes met drie zwarte puntjes).

Met de muis ga je op dit icoontje staan en klik met de linkermuisknop. Nu beweeg je de muis naar het daarnet gemaakte Waypoint en je klik (opnieuw met de linkermuisknop) op de Waypoint.
Stap 8:

Als je nu met de muis beweegt zie je een zwarte lijn tussen je Waypoint en de muiscursor. Het komt er nu op aan om de juiste weg te kiezen waar je heen wilt. Als je die gevonden hebt klik met de linkermuisknop op de plaats waar je langs wil. Mapsource heeft nu naast het reeds bestaande Waypoint een Routepoint gemaakt. Een Routepoint is net als een Waypoint een zwart bolletje maar een Routepoint staat nooit vermeld in de linkerkolom bij de lijst van de Waypoints. Als je Routepoint plots een nummer krijgt toegekend, dan mag je er vrijwel zeker van zijn dat je niet mooi op de weg klikte en je route dus zal afwijken. Een van de meest voorkomende oorzaken hiervan is een te grote schaal willen gebruiken. Bij het maken van een route breng je de schaal op maximum 700m.

Als je tot hiertoe juist was zal je stukje route er uitzien als op de foto hier onder.


Stap 9:

Op dezelfde manier, met de Route Tool, klikken we verder op de wegen waar we langs willen. Mapsource maakt bij elke klik een Routepoint aan en gaat automatisch de route tussen de punten aanmaken.
Stap 10:

Nu we al een beetje een beeld hebben van onze route. Gaan we die voor een stukje aanpassen en de route verplaatsen naar een andere weg. Hier voor gebruiken we de Selection Tool (pijltje).
Stap 11:

We gaan nu op de route staan met de Selection Tool, neem wel de plaats waar de route wil verplaatsen en klik met de linkermuisknop op de route. De route is nu in geel aangeduid en je zit de naam van de route staan (vb Start to Frate1)
Stap 12:

Als je nu nog eens klikt komt er een nieuw zwartpuntje dat je nu over het scherm kan bewegen, aan beide kanten van dit puntje zie je twee zwarte lijnen die tonen je een vogelvlucht verbinding tussen de twee dichtste Route- of Waypoints en je muiscursor.
Stap 13:

We verplaatsen nu het stukje route naar de straat waar we langs willen en klikken met de linkermuisknop op de weg.
Stap 14:

We hebben nu onze route in het midden een stukje veranderd maar we hebben nu wel een ander probleem. als je naar de afbeelding hieronder kijkt zie je inde rode cirkel, dat ons volgende Routepoint links op de weg ligt terwijl wel eigenlijk rechtsaf willen. Als we dit niet aanpassen zal de GPS ons eerst linksaf sturen en dan onmiddellijk vragen om te keren en de juiste weg te vervolgen.
Stap 15:

We gaan opnieuw gebruik maken van de Selection Tool en klikken op het foute punt. Let wel de route moet hiervoor een gele kleur hebben en niet paars. Opnieuw zien we de zwarte vogelvlucht lijnen naar de dichtste Routepoints.
Stap 16:

Nu gaan we met de muis een beetje naar beneden tot op de in geel aangeduide route, net onder het kruispunt. Opnieuw klikken we met de linkermuisknop op de gewenste plaats.
Stap 17:

We zien nu dat onze route weer vlot verder loopt zonder nutteloos linksaf te draaien.
Stap 18:

Om nu verder te kunnen gaan met het maken van onze route maken we GEEN gebruik meer van de Route Tool maar gaan we verder met de Select Tool. We klikken met het pijltje op het laatste of het verste punt in onze route en kunnen verder een nieuwe weg selecteren zolas beschreven in stap 9.
Nog enkele tips:

Als je tijdens het verder maken van de route aan een eindpunt van de route bent kan je op Esc. drukken. De route lijnen verdwijnen dan. Verder gaan met die route kan door Stap 18 te volgen.

Wil je een route maken ga weer naar de Route Tool en je start automatisch een nieuwe route.

Tijdens het maken van een route kan je makkelijk veranderen van tool, zo wissel je tussen de Hand Tool om de kaart te verschuiven en ga je terug naar de Route Tool of de Select Tool om verder aan de route te bouwen.

Om het voor mensen met oudere GPS toestellen ook mogelijk te maken om jouw routes te rijden zonder al te veel aanpassingen, gebruik je best maximum 50 Route- en Waypoints per route. Dit aantal kan je nakijken in de linkerkolom onder het tabblad “Routes” als je dan onderaan de balk even verschuift naar rechts zie je op het einde het aantal gebruikte punten staan. LET OP Mapsource noemt deze kolom Waypoints maar niet alle punten zijn echte Waypoints ook de Routepoints zijn in deze kolom bijgeteld.

Vergeet ook niet voor je een route gaat rijden even na te gaan of je wel de juiste kaarten in je GPS hebt zitten. Kaarten kan je selecteren met de Map Tool (geel vijfhoekje). De kaarten naar je GPS laat je best op met een USB lader. Dit gaat veel sneller. Routes gaan via de seriële poort zonder probleem.
Terug naar vorige pagina