<%Response.Expires = 0 %> MotorTourisme.com GPS route track log WAAS EGNOS dGPS GARMIN SPIII Streetpilot emap GPSMAP zumo navigator

Wat is een track-log?

Een track-log is een aanduiding van punten op de gereden wegen. Je kan het best vergelijken met het sprookje van Klein Duimpje, de kleine jongen strooide kruimels om zijn weg terug te vinden. Wel in ons geval vertellen de track-logs ons waar we zijn geweest, en dus ook hoe we terug kunnen komen tot het punt waar we begonnen zijn. Belangrijker nog, bij het maken van een route, kan een track log ook aangeven waar we heen moeten en welke de mooie wegen zijn waar we voorheen reeds zijn geweest.Track-logs worden gemaakt door de GPS apparaat terwijl de gebruiker een gekozen parcours volgt. Het is dus een vastlegging van de afgelegde weg. Niet alle GPS apparaten hebben de mogelijkheid om bestaande tracks te gebruiken. Sommige apparaten geven alleen de gebruiker een actieve track-log zonder de mogelijkheid te bieden om de track-log als een apart bestand op te slaan.

Sommige apparaten hebben alleen de mogelijkheid tot één actieve of hoofd track-log. Zoals de SPIII, de SP 2610, de SP 2650, enz … Andere (meestal goedkopere) toestellen bieden wel de mogelijkheid om track logs op te slaan in het geheugen. Zoals de Geko 201, de E-map, de GPSMAP 196, GPSMAP 276C, enz…

Met sommige toestellen heb je zelfs voldoende aan een track om het traject te rijden zonder ook maar een route te maken. Zoals de E-map, de GPSMAP 196, GPSMAP 276C, enz… bij deze toestellen kan je zelfs een track-back uitvoeren, wat er op neerkomt om de afgelegde weg identiek terug te gaan. Dit kan op allerlei manieren handig zijn, denk maar bijvoorbeeld aan een boswandeling of je wil gewoon terug langs die leuke bochtige weg.

Een track-log is achteraf ook het bewijs dat de route welke je hebt gemaakt en gereden perfect toegankelijk is. Met de huidige infrastructuur dagelijks veranderd er wel elke dag een straat van rijrichting met die track-log heb je net iets meer zekerheid dat de route klopt en niet zomaar lukraak enkele verbonden punten op een kaart zijn. Er zijn trouwens ook baantjes aangeduid in Mapsource welke eigenlijk totaal niet toegankelijk zijn en dat is iets wat je op de PC niet kan zien maar dat je in den lijve moet ondervinden bij het rijden van de route. Of net het omgekeerde wegen die er effectief zijn maar welke niet zijn aangeven in Mapsource. Een Track-log is ook handig als je een route met iemand wil delen, je kan immers nooit met 100 % zekerheid weten welke de instellingen zijn gebruikt bij de aanmaak. Aan de hand van de track is het makkelijk te bepalen of je route al dan niet over de juiste weg loopt. Met de track erbij is een eventuele aanpassing binnen enkele minuten geklaard. Als je dus onderling routes voor GPS wil uitwisselen is het handig, makkelijk en raadzaam dat de track ook is toegevoegd aan het bestand.


Terug naar vorige pagina.