<%Response.Expires = 0 %> MotorTourisme.com GPS route track log WAAS EGNOS dGPS GARMIN SPIII Streetpilot emap GPSMAP BMW navigator

Welke GPS past best bij mij?

Vooreerst moet je zelf proberen uitmaken wat je allemaal met de GPS wenst te doen: motorrijden, wandelen, fietsen, autorijden, watersport, vliegsport. In principe kan elke GPS op een motorfiets gebruikt worden, maar ze zijn niet allemaal even geschikt. Zo zijn er toestellen met en zonder turn-by-turn navigatie (een GPS zonder turn-by-turn geeft de route weer in vogelvlucht), toestellen met grote en kleine displays in kleur of in zwart-wit, met spraakbegeleiding en zonder spraak. Het belangrijk om de juiste keuze te maken dat je eerst goed bepaald waar je het toestel het meeste gaat gebruiken.

We gaan er, gezien wij motorrijders zijn, van uit dat dit op de motorfiets zal zijn; ik ga een reeks toestellen nog eens onderverdelen in twee categorieën.


- In de eerste categorie hebben we het over toestellen welke over geen turn-by-turn navigatie beschikken zij geven enkel de richting aan in vogelvlucht. De gebruiker heeft niet veel nodig en kan zich bijgevolg behelpen met een pijltje dat de richting waar die heen wil aanduid. Hij wil zelf bepalen welke weg hij inslaat en vrij zijn om een leuk weggetje te kiezen wanneer hij die op zijn weg tegenkomt. De GPS gebruikt hij dan alleen maar om in de gaten te houden dat hij niet volledig uit de richting raakt en om het verloop van de weg in te kunnen schatten. Hij wil wel voorkomen dat hij een doodlopende straat of een weg die door het drukke stadscentrum loopt inslaat. Voor dit type motorrijder is elke GPS met een ingebouwde kaart geschikt. De mogelijkheid om extra kaartmateriaal in te kunnen laden maakt het gebruik comfortabeler maar is geen noodzaak. Een E-map, E-trex, GPSMAP176 of zelfs de Geko zijn enkele mogelijkheden voor dit type motorrijder.

- De tweede categorie, hebben we het over toestellen welke u perfect langs de wegen leiden en die dus wel beschikken over turn-by-turn navigatie, al dan niet met spraakbegeleiding. De gebruiker wil graag van tevoren de route uitstippelen en wil die routes graag heel tot in detail uitzetten en heel precies de aanwijzingen krijgen. Deze motorrijder zal ook regelmatig gebruik maken van uitgezette routes of clubritten. Dergelijke rijders maken nu vaak gebruik van een roadbook en roadbookhouder met daarop de aanwijzingen. Deze aanwijzingen zijn met behulp van bijvoorbeeld het programma Mapsource van Garmin vrij eenvoudig om te zetten in een route voor een GPS. Wanneer we op een dergelijke manier rijden, dan wordt door de GPS tijdens het rijden aangegeven waar je bent en wat de richting en afstand is tot de volgende aanwijzing. Zodra we dat routepunt voorbij zijn geldt de richting en afstand tot het volgende routepunt. Ook wil dit type motorrijder wel eens via de kortste of snelste route naar bijvoorbeeld het vertrekpunt van een rit gebracht worden Een toestel met automatische routeberekening is dan een welkome aanvulling voor deze motorrijder.

De GPS V (niet meer nieuw leverbaar) is dan, afgaande op de prijs, het eerste toestel welke hiervoor in aanmerking komt. Het voordeel van de GPS V is bovendien dat hij voor af en toe gebruik in de auto als navigatie-systeem ook te gebruiken is. Voor dagelijks gebruik in de wagen is de GPS V niet zo geschikt omdat het laden van gedetailleerde informatie wel wat tijd in beslag neemt en de geheugenruimte voor het opslaan van kaarten vrij beperkt is. Gans België neemt meer geheugenruimte aan kaarten in dan beschikbaar is op de GPS V, dit is niet uitbreidbaar. Wat dus goed is om slechts iets meer dan de helft van België in detailkaart op de GPS te krijgen. Ook het kleine zwart-wit-grijs scherm speelt hem parten.

Als tweede in de lijst komen we aan de StreetPilot III (niet meer nieuw leverbaar), deze heeft zowat alle troeven in huis, een kleuren scherm, spraaksturing en is tevens een goed navigatiesysteem in de auto. Het kaartgeheugen is met de standaard bijgeleverde 128 MB kaart voldoende groot. Wil je meer geheugen (dus nog meer gedetailleerde kaarten) kan je kiezen voor de aankoop van een tweede geheugenkaart of een grotere geheugenkaart. Als motorrijder en vooral als maker van routes ondervond ik als grote minpunt voor de StreetPilot III de veel te kleine opslagruimte van de track-log. Een probleem dat je wel kan opvangen met een extra GPS zoals een E-map of zeker met de recente Geko 201.

Als derde in de lijst komt de StreetPilot 2610, het toestel heeft dezelfde kwaliteiten in huis als de SPIII maar is een groot stuk sneller en je kan de bestemming ingeven via het touch-screen. Het opslaan van de detailkaarten gaat via een Compact Flash kaart. Uit de specificaties van de 2610, kan ik afleiden dat ook dit toestel over dezelfde opslagruimte voor de track-log beschikt als de SPIII, slechts 2000 track-log punten. Wat overeenkomt met, naargelang je constante snelheid en wegenkeuze, een afstand van 160 tot 300 km.

Als alternatief in deze categorie wil het graag nog even hebben over GPSMAP 196 (niet meer nieuw leverbaar), dit is eigenlijk een luchtvaart toestel, maar het heeft ook alle eigenschappen van GPS V, SPIII en 2610 voor het gebruik op het land. Het grote voordeel van dit toestel is het grotere scherm en de mogelijkheid om net als bij de SPIII gebruik te maken van de geheugenkaarten. De rekensnelheid van dit toestel kan je vergelijken met dat van een 2610, wat dus merkbaar sneller is dan de SPIII. De GPSMAP196 beschikt wel niet over een kleurenscherm en heeft ook geen spraakbegeleiding. Wel beschikt de GPSMAP 196 over een zeer ruime opslag mogelijkheid voor de track-log (10.000 track-log punten).

Met de komst van de GPSMAP 276C is volgens mij de ideale GPS voor gebruik op de motorfiets gemaakt. De GPSMAP 276C is gemaakt voor marine toepassingen maar het kan net zoals de GPSMAP 196 (die gemaakt is voor de luchtvaart) met enkele kleine aanpassingen en kaarten perfect gebruikt kunnen worden op de weg. Als extra troef tegenover de 196 beschikt de 276C over een kleurenscherm, spraaksturing en de interne batterijen worden via de 12 Volt kabel op de motorfiets of in de wagen opgeladen. Persoonlijk ben ik geen voorstander van de sprekende dame in de helm maar het kleurenscherm, het laden van de batterijen en de USB mogelijkheden spreken zeker aan en maken volgens mij van dit toestel een absolute topper.

Details over de verschillende Garmin GPS modellen kan je vinden op www.optiekmertens.be, www.softsolutions.be of op www.Formar.be

Zijn er nog andere GPS systemen naast Garmin? Ja zeker, maar ik heb er nog geen geprobeerd.Garmin GPS bestanden inporteren voor TomTom? Ja het kan : klik hier voor meer info.

Garmin GPS bestanden inporteren voor Alturion? Ja het kan : klik hier voor meer info.


Terug naar vorige pagina.